[skip to content]

Recruitment

Disclosure date: 25 April 2014

Reference: FOI2014/052

Request

Recruitment of undergraduate and postgraduate tutors
1. How are tutors for undergraduate and postgraduate courses recruited?
2. What minimum standards must applicants demonstrate in order to be employed as a
tutor on an undergraduate or postgraduate degree course?
3. What specific qualifications must a prospective tutor hold?


Performance management of undergraduate and postgraduate tutors
1. How is the the performance of tutors on undergraduate or postgraduate degree
courses monitored?


Training and professional development of undergraduate and postgraduate
tutors
1. What pedagogical training is offered to tutors of undergraduate and postgraduate
degree courses?
2. If so, is this optional or compulsory?
3. Does the university offer a formal qualification in higher education, for example, a
Postgraduate Diploma in Higher Education? Please provide details.
4. If so, is this optional or compulsory for tutors on undergraduate or postgraduate
degree courses?
5. If optional, are the tuition fees and any associated fees waived?
6. What other policies are in place to further the professional development of tutors on
undergraduate or postgraduate degree courses?

Response

Recruitment of undergraduate and postgraduate tutors
1. How are tutors for undergraduate and postgraduate courses recruited?
Answer:  Opportunities for tutor positions at SOAS, University of London (the School) as a Graduate Teaching Assistant (GTA), Teaching Fellow or a Senior Teaching Fellow are currently advertised internally across the School’s academic faculties and academic departments; externally using the School’s online web recruitment system; or are highlighted as opportunities via academic and professional networks. The recruitment process for the recruitment of fractional (i.e. part-time) teachers is expected to change for the next academic session (2014/15) with the development and implementation of a fractional teachers’ recruitment process including posts being advertised and filled competitively together with the possible use of talent pools.

2. What minimum standards must applicants demonstrate in order to be employed as a tutor on an undergraduate or postgraduate degree course?
Answer:  Tutors at the School must be able to demonstrate they have the ability to teach and be able to demonstrate appropriate expertise and experience in the area being taught.

3. What specific qualifications must a prospective tutor hold?
Answer: All tutors employed by the School must be educated to Master’s degree level or be professionally qualified (e.g. in Law).

Performance management of undergraduate and postgraduate tutors
1. How is the performance of tutors on undergraduate or postgraduate degree courses monitored?
Answer: Tutors (as defined) will only teach on undergraduate courses as it is outside their role to teach on postgraduate degree courses. Their performance is managed by their mentor, usually the course convenor, whose role is to support the tutor in their work and to assure the quality of their work. Tutors will be observed by their mentor near the start of their course. Where there are any issues of performance then objectives to improve will be agreed and there may be a further observation by the Head of Department and/or other agreed actions for improvement. Mentors are otherwise involved in, and responsible for, the general training and development of tutors with support from the Academic Development Directorate.

Training and professional development of undergraduate and postgraduate tutors
1. What pedagogical training is offered to tutors of undergraduate and postgraduate degree courses?
Answer: A full programme of training is available, from individual workshops to a full accredited programme. All tutors must attend the three day Core Units of the Professional development in Higher Education Programme (PDHEP) before they teach. In addition tutors will have a mentor who will run the local induction and ongoing professional development within the department.
2. If so, is this optional or compulsory?
Answer: Compulsory three days; optional full HEA accredited programme leading to AFHEA.
3. Does the university offer a formal qualification in higher education, for example, a Postgraduate Diploma in Higher Education? Please provide details
Answer: Professional development in Higher Education Programme (PDHEP)
4. If so, is this optional or compulsory for tutors on undergraduate or postgraduate
degree courses?
Answer: Compulsory three days; optional full HEA accredited programme leading to AFHEA.
5. If optional, are the tuition fees and any associated fees waived?
Answer: These courses are free to any members of staff, including tutors.
6. What other policies are in place to further the professional development of tutors on undergraduate or postgraduate degree courses?
Answer: All members of staff can access Staff Development as outlined in the Staff Development Policy and will have substantial opportunities for professional development within their subject disciple departments and through the support offered to them as research students.